Main
Istoria științelor în România: psihologia
Istoria științelor în România: psihologia
Alexandru Roșca; Marian Bejat
5.0
/
5.0
0 comments
Volumul de față face parte din colecția Istoria științelor în România, operă de interes național elaborată de largi colective de specialiști, sub egida Academiei Republici Socialiste România. În cadrul concepției și structurii de ansamblu a colecției, fasciculele consacrate fiecăruia din domeniile științei vor apărea pe măsura elaborării lor, astfel încît în final să se obține o imagine de ansamblu a dezvoltării științei în țara noastră. Nu este, credem, nevoie să argumentăm necesitatea unui tratat de istorie a științelor în țara noastră. De mulți ani și în cele mai diferite împrejurări ale vieții sociale a fost resimțită lipsa unei lucrări cuprinzătoare în acest domeniu. Apariția unor monografii în unele ramuri ale științelor cu sînt acelea de istorie a medicinii și a tehnicii, precum și unele capitole din tratatul de istorie a României, nu au oferit decât o informare parțială și au marcat și mai puternic necesitatea cuprinderii integrale a istoriei științelor. Interesul manifestat pentru istoria științelor este semnificativ și pe plan internațional, prin numărul crescînd de specialiști, prin numărul lucrărilor și al manifestărilor științifice cu participări impresionante.
Investigarea istorică a fenomenelor permite atît abordarea lor analitică, cît și viziunea de ansamblu a faptelor și conceptelor din diferite domenii fercventate de specialiști cu un orizont din ce în ce mai restrîns. Istoria științelor evidențiază interdependența lor, dinamica procesului gnoseologic și tehnologic, ca o consecință a descoperirilor și invențiilor. Cunoașterea istoriei științelor este dealtfel și o componentă a culturii generale a specialiștilor, cărora li se deschide astfel calea spre înțelegerea legăturilor procesului de cunoaștere științifică cu evoluția de ansamblu a societății. Asigurînd rolul educativ pentru tineret pe care îl are cunoașterea efortului desfășurat de generațiile succesive pentru creearea științelor aducem un ultim argument, dacă ar fi nevoie de fapt de așa ceva, pentru necesitatea tratatului de istoria științelor în țara noastră.
Academician Ștefan Milcu, președintele Comitetului de coordonare a tratatului de Istoria științelor în România (din Cuvîntul introductiv la prima fasciculă).
Comments of this book
There are no comments yet.